en lördagkväll
En lördagkväll i Granada kan tillbringas genom att svira runt mellan barer och klubbar och vakna dagen därpå med tom plånbok, rökluktande kläder och en hejdundrandes huvudvärk. Denna typ av förströelse har förstås sin charm, jag säger inget annat.
Men känner man inte för det, så kan man istället mötas upp vid utsiktsplatsen i Albayzín där en ansenlig skara människor samlats för att se solen gå ner över La Alhambra. Man kan titta på brudpar som dansar och skrattar, man kan lyssna till musik som spelas från olika håll på gitarrer och trummor. Sen kan man gå och dricka färskpressad apelsinjuice på en liten torgservering, bli bjuden på tapas av en trevlig bartender på ett nattöppet café och njuta av salsarytmer på en konsert utanför katedralen.
Och mellan dessa aktiviteter kan man fördriva tiden med att ströva omkring ute på stadens gator. Om man har en fransos med en gitarr och en amerikan med ett blåsinstrument med tangenter, och några till som kan sjunga och klappa i takt, så har man rätt som det är ett eget litet gatuband som vandrar i Granada utan utsatt mål, som zigenare på drift.
Stöter man dessutom på några glada och tämligen berusade spanjorer som gärna socialiserar lite, och en av dem visar sig vara en jäkel på att sjunga, och ett par andra börjar spontandansa flamenco, så kan man konstatera att kvällen är gjord.
Y a tí, ¿qué es lo que más te gusta?
La respuesta es esta: me gusta lo que no cuesta nada. Me gusta cuando me acuesto después de la puesta del sol que se muestra al subir la cuesta donde se encuentra nuestra casa. Me gustan las casas que paso y esta luz andaluz que encuentro adentro cuando entro en la nuestra.
Me encanta tanto el canto como el llanto que viene cuando tiene el cantador una voz encantador. Me encantan también los demás, los que quizás no cantan tan bién, porque detrás de sus sonrisas hay además tantas risas escondidas.
Amo a mis amigos y me aman a mí, amo a mi mamá y a todas las madres amables. Aunque amante no tenga, cuando venga lo amaré como si él fuera mi interior, como si estuviera dentro de mí, aunque no fuera así. Pero si tuviera tanta suerte, aunque me muera de amor por él lo amaría así de fuerte, porque no tengo temor, la muerte no me asusta. Me gusta la mar, y el amar es como el mar: más hermoso y peligroso de lo que piensas, y cuando comienzas a nadar ya no puedes escapar.
post-tapa-syndrom
Något av allt det jag åt och drack under torsdagen gjorde att jag vaknade på fredagen med en väldigt konstig mage. Det mest spännande var kanske de små krampattackerna som kom med ungefär 10 minuters mellanrum. Ingen utgång för mig på kvällen, det fick bli hemmakväll i sängen. Och vad gör man om man inte har internet än och inte hade plats i väskan för en bok? Skriver spanska tungvrickardikter, förstås. Se ovan.
tapaholic
En av de klart bästa sakerna med Granada är att när man beställer något att dricka så får man en gratis tapa. Därför har jag ätit tapas i princip varje dag sedan jag kom hit. Men torsdagen var banbrytande: det var första gången jag kan minnas som jag har haft två tapasrundor på samma dag.
Under siestan tog Emmas lägenhetsbuddy Jesús med oss till några bra ställen som han kände till. Det är en klar fördel med att känna någon som faktiskt är från Granada. På Bar Reca fick man en jättegod liten portion tortellini a la carbonara med första beställningen. På nästa bar fick vi paella med första ölen och med den andra fick vi friterade sardeller, boquerones. Det var nog den mest genuint Granadinska bar vi varit på hittills. Vi var de enda utlänningarna och stämningen var sådär härligt uppsluppen som den bara kan vara i en spansk bar.
Kvällens ERASMUS-aktivitet, en magiföreställning, fungerade bra som anledning att frottera sig med andra utbytesstudenter. Sålunda drev vi omkring på stan i några trevliga timmar med vår nya multikulturella grupp och besökte ännu några barer samt en lekpark.
Dagens resultat: Totalt antal konsumerade tapas- 7. Totalt antal besökta barer- 6.
å, Granada!
Något säger mig att vi har en tuff termin framför oss.
Dessa dagar kan man knappast kalla kalla, de borde heta heta!
Vår planerat tidiga kväll blev en lite senare natt, men klockan 9.00 stod vi redo utanför Universitetsaulan tillsammans med en hop andra förvirrade utbytesstudenter. Första introduktionstillfället innebar en drös med papper och två timmar av information om allt från fritidsaktiviteter till hälsovård och var vi kan äta lunch. Allt mycket välorganiserat och på både engelska och spanska. Det enda de inte sa något om var kurserna och hur vi väljer dem. Men det löser sig säkert.
Jag gick Calle San Juan de Dios hem och önskade att jag kunde stänga in mig i en bubbla, stänga ute alla bilar, alla människor, alla skyltar och affischer, alla ljud. Det surrade i mitt stackars huvud, som redan hade ganska mycket att bearbeta innan jag tryckte in en massa ny information där. Man kan bli trött för mindre. Men, som spanjorerna säkert skulle skriva under på: en siesta löser alla problem.
en föraning
Jag bor med två oslipade diamanter i fråga om gullighet. Manu ringde mig bara för att höra om allt var bra och om jag hade träffat Guillermo än. Jag försäkrade honom om att ja, Guillermo är jättetrevlig. Idag fixade Manu min gnisslande dörr och Guillermo gav mig lite av sin ris- och grönsakspanna som han hade lagat. ”Det är verkligen inget speciellt”, tyckte han. Jag tyckte att det var jättegott.
Något säger mig att jag kommer att trivas här.
årets tant?
Jag följde med Emma och Laurence till deras hyresvärdinna på våningen under för att presentera oss. Han varnade oss innan, men vi trodde att han överdrev. Minst en halvtimme senare insåg vi vårt misstag. Efter flera tappra försök förstod vi att denna dam inte gick att avbryta. Klädd i en proper klänning och med håret fluffigt men välfriserat stod hon pall i minst en halvtimme i sträck, och pratade. Hon berättade på en härligt andalusisk dialekt (stundtals mumlandes) om människor hon kände och hade känt, hon fällde en tår över sin döda make och till sist vallade hon oss in i lägenheten för att visa oss foton på sina syskonbarn.
Att ha flickor och pojkar i samma lägenhet var något hon var mycket skeptisk till. Los niños con los niños y las niñas con las niñas! mässade hon och såg oss alla stint i ögonen. Tydligen blir studierna lidande när lägenheten delas av manliga och kvinnliga studenter. Detta var hennes erfarenhet, och med sina 82 levnadsår så visste hon en hel del om livet. Vilket hon gärna påpekade. Till slut lyckades vi slita oss. Sen sprang vi för glatta livet.
Hemma
det perfekta rummet - finns det?
Min sprakvetarkompis Emma kom igar. Vi har redan hunnit uppleva tva grymma trerattersmiddagar med tillhorande paltkoma.
Vi har sett vart campus ocksa. Det ligger typ i Sierra Nevada och ar en deprimerande skapelse av betong som for tankarna till ett fangelse eller min hogstadieskola.
Valkommen hit. Valkommen hem.
Allra hogst upp finns en utsiktsplats. Darifran ser man hela staden och har perfekt utsikt over det majestatiska palatset Alhambra. Pa muren sitter nagra killar och spelar musik med zigenska rotter. Jag ar den forsta som gar fram och skanker dem en slant.
Overallt sitter lappar med information om lediga rum - imorgon borjar jakten. Snart bor jag har. Pa riktigt.
lite magiskt
Vi hade en helg långt bort från Uppsalas studentlägenheter. Vi stadsbarn stod i mörkret och skar fisk till bete med skräckblandad förtjusning, vi trampade försiktigt ute bland fruktträden med våra vita gympaskor och hoppade till när fåren nafsade oss lite vänskapligt på fingrarna. Vi smög in i det Stora Huset med alla rummen, mitt i natten tassade vi uppför stentrapporna, tysta för att inte väcka det trevliga kanadensiska paret som sov där någonstans. Den andaktsfulla tystnaden bröts bara av små utrop av häpnad. Är det här på riktigt?
Lite magiskt var det att dansa högtidligt i stora salen medan vår Tonfisk spelade på flygeln och sjöng så att det ekade mellan väggarna, ända upp till kristallkronan i taket, och tonerna gick rakt in i mig som en snaps som bränner i bröstet så att ögonen nästan tåras lite grann. Och tårades, det gjorde de när det blev dags för avsked, detta länge uppskjutna, utdragna avsked. Men vilken fin avslutning. Ljuslågor som flackade i guldinramade speglar och den lille mand som tryckte i sig alla kräftor som fanns kvar. Sjunga sånger och dra dåliga skämt och prata om saker som nog för alltid bör stanna inom rummets fyra porträttprydda väggar.
Berlocken hänger om halsen, nära hjärtat. Mottot alltid med mig. Som om jag skulle kunna glömma...
Vad gör vi? Nu kör vi!
lite om tanter och gubbar
Bästa tanten 2009:
Flor, ägare av ett hostel i San Sebastián dit jag kom för att söka jobb. Citerar mig själv ur resdagboken: Hon hade inget behov av personal just nu men hon hade en uppsjo av asikter och tips pa var och hur jag kunde hitta jobb, och aven en valdig lust att beratta om sina barn och barnbarn, folk som hade jobbat hos henne tidigare, jobbiga gaster... och sa fick jag hora att hon hade lite problem att svara pa sina mail som var pa engelska, sa jag hjalpte henne lite med det. Sa jag blev kvar dar i tva timmar och pratade med tanten, hon var jattemysig och kallade mig sitt lilla hjarta och liknande gulligheter hela tiden. Kom forbi nar du vill, sa hon, sa pratar vi. Och om jag hade haft behov sa hade jag anstallt dig direkt, fantastiska lilla flicka.
Bästa tanterna 2008:
Två gulliga tanter på ett tåg i Kina som jag erbjöd att byta sovbrits med för att en av dem hade den som var högst upp. De blev så till sig av min generositet och det faktum att jag kunde säga "varsågod" på kinesiska att de ville dela sin matsäck med mig. Låt mig citera mig själv ännu en gång. Delade kupe med nagra sota tanter som vi forsokte kommunicera lite med. De bjod oss pa godis och var imponerade av var alder (inte helt saker pa varfor). Jag visade bilder fran Sverige. De sa 'Oooh!'. De sa 'ooh!' ganska ofta, faktiskt. Nagot som det finns oerhort gott om har i Kina ar sma gulliga tanter utan tander, som skrattar mycket.
Och bästa gubben 2010 är förstås (i alla fall hittills) Guiseppe Siragusa, som tagen ur ett avsnitt av Solens Mat, den italienska bonderomantiken personifierad (se tidigare inlägg).
torsdag
Folk omkring mig stressar. De bokar upp sina höstterminer och jobbar och pluggar som galningar. Själv funderar jag lite lojt över min framtid, försöker skaffa mig en politisk åsikt och drömmer att jag tjuväter sushibuffé.
På valdagen ska gänget klä sig fint och ha valvaka. Då är jag redan långt härifrån.
Igår natt stod termometern på tre grader och det var stjärnklart. Vi ofriska fick stanna hemma från pubrundan och se film om kapitalismen istället. Det finns inget som piggar upp som lite glass, en påse chips och en släng redigt borgarhat.
Engelska Parkens korridorer är behagligt folktomma. Idag blåste det så mycket att cykeln var lika svårmanövrerad som en bångstyrig hund. Jag fick punka på vägen hem, just som jag skulle transportera en kvarglömd kartong från mitt gamla hem på pakethållaren och en box spanskt fulvin på styret. Det hade kunnat sänka humöret. Tur att jag hade tålamod i sinnet, musik i öronen och sol i ögonen.
Jag – svårmodet: 1-0.
Sedan kom jag hem till ett par hungriga vänner och lagade två liter köttfärssås. Det blev lite vin över till sangrían imorgon.