nu kör vi!

Gårdagens inköp:

Rosévin, mousserande vin, jordgubbs- och smultronvin, cider

Två klänningar

En kofta

Solglasögon

Vit sommarsjal

Solkräm faktor 15

Sparris

Cykellysen och ringklocka

Batterier till kameran

Engångsgrill

Champagneglas i plast

Bring it on, I am ready!


ensamheten

Igår såg jag en fruktansvärd film. Bland det värsta i den var historien om en ensam gammal kvinna som inte längre vet varför hon städar eller bäddar sängen på morgnarna. Maken är död, sonen hälsar inte längre på. Inget betyder längre någonting. Det gick rakt in i magen som en hemsk insikt: det finns inget sätt att förhindra att det kan hända mig.

 

Alla problem, all smärta kan uthärdas så länge man har någon som stryker en över håret, alla sår kan slickas av en väns omtanke, ett ömmande hjärta lugnar sig med tiden. Men ett hjärta som bara slår av ren vana, där ingen längre bor, ett hjärta som redan varit med om allt, som bara väntar på att stanna… Ensam i en stor tom lägenhet, där allt som hörs är kylens surrande och telefonens tystnad. Snälla, låt mig aldrig någonsin hamna där.

 

Ensamheten äter upp en inifrån. Där hemma finns inget som kan stoppa den, allt hänger på mig. Där hemma kan ingen höra mig skrika inuti.

 

Vi ska vara glada för att vi har något att kämpa för. Vi är lyckligt lottade, vi har allting framför oss, vi vet ingenting. Vi är blanka papper där historier ska växa fram. Alla framgångar, alla motgångar, all lycka och all olycka ska vi skriva ner där, erfarenheter att lära av. Hela tiden vända blad och börja på nästa sida, kapitel efter kapitel. Men vad gör en författare som skrivit färdigt sitt livsverk?

 

Länge leve oron och ovissheten, misstagen och de oförutsedda svängarna! Låt oss njuta av att vi har tusen tomma sidor kvar, att alla sidor går att riva ut, och att våra fingrar fortfarande orkar hålla i pennan.


någon annans dikt

Återigen sprang jag på något fint på det mest otippade av ställen - i en hemtenta. (Ytterligare ett bevis på att den här kursen äger!) Karin Boye har diktat.

I rörelse

Den mätta dagen, den är aldrig störst.
Den bästa dagen är en dag av törst.

 

Nog finns det mål och mening i vår färd -
men det är vägen, som är mödan värd.

 

Det bästa målet är en nattlång rast,
där elden tänds och brödet bryts i hast.

 

På ställen, där man sover blott en gång,
blir sömnen trygg och drömmen full av sång.

 

Bryt upp, bryt upp! Den nya dagen gryr.
Oändligt är vårt stora äventyr.


högt ovan molnen

solen tränger in överallt den letar sig in i alla mörkaste vrårna och sprider ljus så allt man ser blir ljust ljust och det märks på alla att den gör det man ser det i deras ansikten plötsligt går alla omkring och ler och jag går omkring och ler och det är för solen det är för våren och för att man kan sitta ute och plugga på gräset och jackan ligger slängd bredvid och det blir inte så mycket pluggat men vad gör det som vi har längtat nu kan vi göra allt det där vi pratat om vi har tusen planer och alldeles för lite tid men vänta bara nu kör vi!


och just nu vill jag stanna tiden för att leva kvar i de första vårdagarna med de första vårkänslorna och jag vill fortsätta leva studentliv i Uppsala och hänga med gänget och jag vill stanna tiden för att det inte ska ta slut och det ska dröja sju månader innan jag får göra det igen men på samma gång vill jag bara att tiden ska gå så att jag kommer till den här sommaren den lediga sommaren med sommarväder och ledighet och spontanitet och resor och umgänge med alla vännerna och ingen skola och ingen vardag och bara varma vackra soliga dagar! och sedan Granada!

 

tankarna flyger och far flyger till varma länder och cirklar runt bland molnen och nuddar solen de flyger över Sverige och ser nya platser och dyker ner och virvlar runt gamla vänner som också sitter i solen någonstans och de flyger tillbaka till Uppsala och landar en sekund på kyrktornen som sträcker sig mot himlen och de ser ut över alla nationshusen och alla parkerna och cykelvägarna och uteserveringarna och de tar fart igen och flyger högt över Engelska Parken men landar inte där utan tycker att det ser fint ut uppifrån och så breder de ut sina vingar och flaxar ner igen och landar på huvudet på någon som ser lite förvirrad ut och jag schasar iväg dem så att de flyger sin kos igen långt bort och sedan tillbaka som flyttfåglarna på våren och de är fria att göra som de vill jag kan inte hindra dem och varför skulle jag tankar är till för att flyga så länge de flyger högt och håller sig långt över marken och solen skiner på deras vackra vingar så ska jag aldrig bura in dem igen.


VÅR


En episk dag.

Premiärgrillning på grabbarnas balkong. Finns det något godare än årets första grillade kött?

 

Premiärtur på min egen fina cykel, så efterlängtad! Vägar som fortfarande är fyllda av grus men med en liten rand av bar asfalt där man kan susa fram i solskenet. Solsken, och klockan är 18! Långt borta är dagarna när vi kämpade oss igenom snöstorm och iskyla för att ta oss till Flogsta, nu kan vi skratta åt dem.

 

Första riktiga vårkänslorna, vårpromenad med tygskorna på, telefonprat på en bänk vid slottet, utsikt över Botaniska och solen i ögonen.

 

Första gången denna termin som jag pluggar och tycker att det är riktigt roligt, och klart det är roligt när man får komponera ihop en artikel om lustigheter i ooga-booga-språk och bläddra i Språktidningen och lyssna på Friska Viljor.

 

Premiärbesök på secondhandbutiken med tillhörande café som ligger ca 200 m från mig - varför har jag aldrig gått dit förut? Fantastiskt gott och billigt fika, inte en enda kund och kanske Uppsalas långsammaste personal. Ett café helt i min smak.

 

Första gången på mycket länge som jag tyckt att det var roligt att diska. Ja, det är faktiskt roligt att diska efter en lysande middag med lysande vänner när man inte har bråttom hem. Att sjunga för sig själv och lyssna på tv-spelspratet med ett halvt öra och känna sig tillfreds med tillvaron och nöjd med att vara lite lagom osocial men inte vara ensam.

 

Och så hem igen, så nöjd med dagen att jag måste blogga om den.

 

Dagens inköp

Folkes: engångsgrill och marinerad fläskkarré

A Capella second hand: en begagnad kastrull och två böcker

Le Ica Väst: borste till färskpotatis, flädersaft, färsk ananas och ett knippe färsk sparris

 

Idag blev det vår.


RSS 2.0