en kärlekshistoria

En liten by med stenhus omgiven av berg. Solsken över tomatplantor, månsken över en tom veranda. Plocka fagliolini, gröna bönor, som husmor Maria sedan kokar och serverar till lunch. Sitta längst fram på en bullrande traktor från 1959 och le ikapp med Guiseppe, skratta åt alla hans utspel. Alegria! Volontärtjejernas urflippade tillvaro: Maria som demonstrerar hur man gör the fistpump, Elizabeth som hittar på sånger om vår vardag, Tara som kallar mig crazy swedish. Vår "chef" Antonellos alla långa anekdoter, hans knäppa humor, hans mor Marias knapphändiga instruktioner på bruten engelska.

Tag allt detta. Tillsätt en frisk fläkt av gödsel till frukosten, oräkneliga myggbett, rivsår på benen, jord under naglarna. Blanda med x antal grisar, får, getter, kaniner och höns, två vaktlar, en hund, en häst och en åsna. Krydda med intressanta manniskor från olika länder. Låt allt sugas in. Se hur mycket allt hinner växa under tre veckors tid, som grönsakerna som odlas på gården: zucchini, sallad, gurka, tomater, bönor. Njut av dofterna från gasspisen, vedugnen och de stora grytorna i köket. Arbetet ska vara som bra pasta: hårt, men inte för hårt. Smält allt under hög värme, minst 30 grader, låt det sjunka in lite. Det må se ut som en enda röra, men ge det lite tid och du märker hur allt smälter samman till en helhet: en äkta italiensk delikatess, att avnjutas med glädje.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0